Castricumse vrijwilligers steken handen uit de mouwen voor NLdoet

Castricum – Elk jaar organiseert Het Oranje Fonds, samen met duizenden sociaalmaatschappelijke organisaties in het land NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlight en nodigt iedereen uit om een dagje het verschil te maken. Dit jaar was NLdoet op 11 en 12 maart.

Door Henk de Reus

Voor vrijwilligers waren er dit jaar voldoende projecten om een keuze uit te maken. Zo vroeg Welzijn Castricum vrijwilligers te helpen tegelen bij de entree van het nieuwe pand. In de Santmark kon je dementerende ouderen een warme zelf gemaakte pannenkoek serveren. Bij Starrenburg, de Tuin van Kapitein Rommel, De Boogaert en de Scouting werd de buitenruimte opgeknapt. De redactie nam een kijkje bij de laatste twee.

Terras

Op woonlocatie De Boogaert wonen vijftien mensen met een lichamelijke beperking. Zij genieten enorm van het terras dat samen gedeeld wordt met dagbestedingslocatie Standbyte. Het terras was nodig aan een onderhoudsbeurt toe. Groepsbegeleider Ellen Romeijn vertelt wat er vandaag te gebeuren staat. ,,Het terras was niet meer om aan te zien. We hebben zelf onvoldoende personeel om het bij te houden en zijn daarom blij met de vrijwilligers die dit nu op zich nemen. De tegels worden met een hogedrukspuit behandeld, en de plantenbakken worden opnieuw gevuld. Het terras wordt gebruikt door meervoudig gehandicapte personen van 18 tot 70 jaar. Ook gebruiken zestien vaste bewoners die niet over een balkon beschikken de tuin.’’

Jos Dam (foto boven) woont aan de Walstro en komt vier dagen per week naar de dagbesteding. Jos is de vaste tuinman. Hij vertelt graag wat hij zoal doet: ,,Ik geef de plantjes water, haal het onkruid weg en plant de groenten.’’ Jos is blij met de hulp die hij vandaag krijgt en geniet ervan als hij samen met de dames op de foto mag.

Met vereende kracht sjouwen Michelle, René en Pelle de bielzen naar de kampvuurkuil. (Foto: Henk de Reus)

Scouting Castricum

Bij scouting Castricum wordt ook hard gewerkt. De echte techneuten zijn binnen bezig met het plaatsen van led licht en het vervangen van stopcontacten en de thermostaatkraan van de verwarming. Buiten vindt het zwaardere werk plaats. Meerdere vrijwilligers hebben zojuist alle tegels van het terras verwijderd en zijn de grond aan het egaliseren. Hierna zullen de tegels opnieuw worden gelegd. Iets verderop dragen Pelle, Michelle en René enkele houten bielzen naar de kampvuurkuil. Riley Raaphorst legt uit dat de oude bielzen grotendeels verrot zijn en nodig moeten worden vervangen. Al met al werk voor mensen met een sterke rug. Je krijgt er wel honger van, zo blijkt als een aantal vrijwilligers inmiddels rondom de kampvuurkuil is gaan zitten en aan de lunch is begonnen. Het is pas 13.00 uur in de middag, maar Riley heeft goede hoop dat de klus aan het eind van de middag geklaard is.