Castricumse schrijft boek over groot drugstransport

Castricum – Het grootste drugstransport dat ooit in Franse wateren werd onderschept, vormt het centrale thema in het boek ‘Smokkelreis’, dat vorige week is verschenen. De in Castricum wonende Jenny Piers vertelt het waargebeurde verhaal van twee Amsterdamse broers, die in de zomer van 1991 betrokken raakten bij het smokkelen van 10.000 kilogram hasj van de Middellandse zee naar Nederland.

Wat begon als het luisteren naar de verhalen van haar ooms, het opschrijven ervan en het aanleveren van een handgeschreven manuscript, is geworden tot een prachtig boek. Twee Amsterdamse broers worden in de zomer van 1991 gevraagd deel te nemen aan een smokkelreis. Ze moeten ruim 10.000 kilo hasj van de Middellandse zee naar Nederland vervoeren met de Tamito.

Zodra ze voet zetten op Siciliaanse bodem gaat de geldmeter lopen. En dan maakt het niet meer uit dat de bemanning hartstikke gek lijkt. Dat ‘het Tomaatje’ oud en roestig is en een motor heeft die niet loopt. Het maakt niet uit dat er geen hijsboom is om de grote lading hasj te laden en lossen. En dat er een kans is dat ze gepakt worden. Ze gaan geld verdienen. Heel veel geld!

Gevangenissen

De nuchtere en optimistische broers gaan aan boord bij kapitein Hendrik en zijn bijzondere crew. Daar beleven ze hachelijke avonturen. Maar zolang de geldmeter oploopt is voor hen geen storm te hevig en geen klus te groot. Een waargebeurde smokkelreis die eindigt in smerige, Franse gevangenissen. De vluchtgevaarlijke broers verwerven tussen de verkrachters, moordenaars en dieven een speciale status. Zij zijn degenen van het grootste drugstransport ooit onderschept in Franse wateren.

Jenny Piers heeft het verhaal van haar ooms opgeschreven. De humoristische wijze van vertellen en de bijzondere momenten, die de broers zich tot in detail nog herinneren, maken van het boek een pareltje! Het boek kost 19,95 euro en is te koop bij boekhandel Laan in Castricum. Het boek kan ook via de webshop van Uitgeverij Leessst (shop.leessst.com) worden besteld.