Castricummers begaan met lot dakloze ‘Willem’ (57)

Steeds meer inwoners bekommeren zich om de dakloze Willem*, die zich lopend met een grote kar door de regio verplaatst. Ceren (21) is een van hen. Zij zette een crowdfundingsactie op poten om een bakfiets voor Willem te regelen.

Door Mardou van Kuilenburg

,,Ik had Willem al een paar zien gezien toen ik in de auto reed en ik vroeg me steeds af wat hij deed. Is het een verzamelaar? Een zwerver? Op Facebook zag ik berichten voorbijkomen van mensen die hem hielpen. Ze brachten boodschappen, koffie of nodigden hem uit voor het avondeten. Bij sommigen mocht hij douchen of in een tentje in de tuin slapen. Toen ik vorige week uit m’n werk kwam en naar huis reed, zag ik Willem in een bushokje zitten. Ik ben gelijk gestopt om te vragen of hij iets nodig had.”

Behoefte aan contact
Willem blijkt een enorme sociale man met duidelijk behoefte aan contact. ,,We hebben een hele tijd staan kletsen. Hij vindt het fijn om zijn eigen gang te gaan en zegt niet waar hij heel gaat. Willem doet zijn ding. Het heeft een simpele prepaid telefoon die hij aanzet wanneer hij hulp nodig heeft. Hij had trek in een salade, dus die heb ik voor hem gehaald.” Ceren krijgt koffie en koekjes van de supermarkt mee als ze haar verhaal doet. ,,Ik heb Willem ook kunnen verblijden met een volle boodschappentas. Zakdoekjes, fruit, een literfles water, aftershave, twee thermoskannen koffie en warme handschoenen. Ik vond het schrijnend om te zien hoe hij zijn handen moest warmen.” Thuis kwam ik erachter dat mijn moeder en zus hem in dezelfde week ook hadden geholpen. Heel toevallig, want je moet mazzel hebben om hem tegen te komen.”

Afzien tot maart
Volgens Ceren wil Willem anoniem blijven na persoonlijke omstandigheden. ,,Vier jaar geleden is hij gaan rondzwerven. Hij vertelt zijn echte naam niet. We noemen hem intussen Willem. Dat vindt hij prima.”

Ceren heeft een appgroep gemaakt met mensen die Willem hulp bieden of hebben geboden. Veel Castricummers vragen zich af waarom de man rondzwerft en geen hulp zoekt bij een opvang. ,,Dat heeft Willem meerdere keren gedaan”, legt Ceren uit. ,,Maar hij kwam daar tussen drugsgebruikers en andere verslaafden terecht. Daar voelde hij zich niet op z’n plek. Willem vindt het fijn als hij zich af en toe kan douchen, even opfrissen. Maar een week in een hotel slapen, dat wil hij niet. ‘Dan is mijn hele imuunsysteem naar de klote’, zegt hij. Ziek worden wil hij niet. Tot maart is het afzien voor hem.”

Crowdfundingsactie
Willem wandelt van hot naar her met een grote kar vol spullen. Daarin zit niet alleen kleding, maar ook kniematjes om op te slapen of een slaapzak die hij als hoofdkussen gebruikt. Dekens wil hij niet, want daar trekt vocht in met schimmel tot gevolg. De kar heeft het al twee keer begeven en Willem krijgt last van zijn schouder. ,,Mijn zus heeft hem gevraagd of hij een bakfiets zou willen. Daar werd Willem heel enthousiast van. Toen ontstond het idee om een crowdfundingsactie op te zetten, zodat we zijn leven een beetje makkelijker kunnen maken.”

Binnen een uur was het streefbedrag binnen. Ceren was enorm verrast. ,,Ik heb super veel reacties en donaties gekregen, dat had ik nooit verwacht. We kunnen nu niet alleen een dichte bakfiets kopen, maar ook een aanhanger voor de bakfiets en goede fietstassen. Zo blijven zijn spullen droog. Van het geld dat overblijft schaffen we thermokleding aan en een opvouwbaar veldbedje zodat Willem niet op de grond hoeft te slapen.”

Positief en dankbaar
Wat Ceren het meest raakt aan het verhaal van Willem? ,,Hij is jonger dan mijn vader en leeft op straat. Zo kan het gaan in het leven. Dit helpt me relativeren. Willem is zo positief en bezig met andere mensen, anders houdt hij het niet vol op straat. Hij is zo positief en dankbaar. Het is heel fijn om op deze manier iets voor een ander te kunnen doen.”

Doneren voor Willem? Dat kan via deze speciale pagina van Go Fund Me.

*Willem wil zijn echte naam niet delen vanwege persoonlijke redenen.