Castricummer loopt monstertocht voor The Ocean Cleanup

Foto boven:
Chris Veldt (30) heeft altijd al een sterke band gehad met stranden en oceanen. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Chris Veldt (30) is iemand die zichzelf elk jaar doelen stelt. Eén van de doelen die hij deze zomer nastreeft is een strandwandeling van 117 kilometer in twee dagen. Hij wil hiermee geld ophalen voor ‘The Ocean Cleanup’, een non-profitorganisatie die technieken ontwikkelt om de oceanen van plastic te ontdoen.

Door Henk de Reus

Alarmerend rapport WWF

,,In 2050 zal het plastic afval in de oceanen zijn verviervoudigd’’, schrijft het Wereld Natuur Fonds (WWF) op dinsdag 8 februari jongstleden in een nieuw rapport. ,,Vooral kwetsbare natuur zoals koraalriffen en mangrovebossen zullen hier de gevolgen van ondervinden. Volgens het WWF is de verwachting dat de productie van plastic rond 2040 zal zijn verdubbeld in vergelijking met nu. Een deel van dat plastic komt uiteindelijk in de oceanen terecht. Dit zal grote gevolgen hebben voor dieren en ecosystemen.’’

Chris barst van het enthousiasme en is er al helemaal klaar voor. (Foto: aangeleverd)

Meer dan tweeduizend diersoorten ondervinden volgens het rapport nu al de gevolgen van plastic in hun leefomgeving. ‘Naar schatting 90 procent van de zeevogels en 52 procent van de zeeschildpadden heeft al plastic binnengekregen’, schrijft het WWF. Het kan dan gaan om microplastics in de maag, plasticafval om de nek en weekmakers in het bloed.

Australië

Dit alarmerende bericht heeft Chris niet verbaasd. Toen hij zijn CIOS-opleiding acht jaar terug had afgerond reisde hij twee jaar lang met een busje door Australië en beoefende hierbij een van zijn favoriete hobby’s (duiken). Hij maakte toen al kennis met de gevolgen van plastic. Chris: ,,Er werd ons aangeraden om naar de buitenkant van het Great Barrier Reef te gaan omdat het rif hier nog mooi was. Op de plekken waar de meeste toeristen komen is het water sterk door afval vervuild en is het koraal aangetast of dood. Ik heb het met eigen ogen kunnen zien. De chemicaliën in het plastic brokkelen af en er ontstaan microplastics. Deze worden ingenomen door zeedieren en het komt uiteindelijk via de voedselketen in de mens terecht.’’

Chris toont een stoffen broodzak waarin hij naast brood ook andere spullen doet die hij op de markt koopt. (Foto: Henk de Reus)

Boyan Slat

Chris heeft veel bewondering voor Boyan Slat, de Nederlandse uitvinder die de stichting ‘Ocean Cleanup’ oprichtte. Chris: ,,Ik vind het inspirerend dat iemand niet alleen een idee heeft, maar hiermee ook aan de slag gaat, hoe groot of gek het idee kan zijn. Hij loopt niet met spandoeken maar komt met concrete oplossingen en werkt deze ook uit. Hij negeert mensen die zeggen dat zijn idee nooit haalbaar is en bewijst ze vervolgens het tegendeel.’’ Chris herkent zich voor een deel in Boyan Slat. ,,Als ik overtuigd ben van een idee of een doel, dan ga ik hier ook voor. Ik houd niet van halfbakken werk.’’

Boyan Slat, de bedenker van het project. (Bron: www.theoceancleanup.com)

Idee

Hoe is Chris op het idee gekomen van de monstertocht? Chris: ,,Ik heb altijd een sterke band gehad met stranden en oceanen. Ik kom m’n hele leven al op het strand in Castricum. Mijn familie heeft hier al jaren een strandhuisje. Daarnaast wil ik al jaren iets voor een goed doel doen. Vorig jaar raakte ik in de ban van Ocean Cleanup. Het idee is feitelijk ontstaan uit een combinatie van beide. Elk jaar stel ik mezelf een aantal doelen. Dit jaar is het onder meer een wandeling over 117 kilometer van Hoek van Holland naar Den Helder. De tussenstop is in IJmuiden. Ik weet dat anderen dit in zes dagen lopen, maar de uitdaging voor mij is om dit in twee dagen te doen. Ik loop in m’n eentje en hoop hiermee geld te genereren voor het project. Ik zet in op € 5000,–, maar hoop stilletjes een vijfvoud van dit bedrag bij elkaar te lopen. Het zou fijn zijn als bedrijven en particulieren mij steunen.’’ Chris is ervan overtuigd dat hij in zijn doelstelling zal slagen en hij is al flink aan het trainen. De exacte datum van de wandeltocht wordt nog nader bepaald.

The Ocean Cleanup ontwikkelt opruimsystemen, zoals Systeem 002, die de drijvende plastics kunnen opruimen die in de Great Pasific Garbage Patch zijn gevangen. (Bron: www.theoceancleanup.com)

Klein steentje bijdragen

Chris beseft dat hij maar een klein steentje bijdraagt om het probleem van de oceaanvervuiling op te lossen. ,,Ik hoop dat mensen zich door dit initiatief bewuster worden van de problematiek waarmee wij met z’n allen te maken hebben en nog zullen krijgen. De oplossing begint bij onszelf. Het zou mooi zijn als ouders hun kinderen leren hoe zij met de aarde moeten omgaan. We kunnen soms zelf met kleine dingen al veel doen, alleen belemmeren we ons hierin vanwege gemakzucht, kostenredenen en korte termijn denken. We zouden eigenlijk verder vooruit moeten denken. Als je één dag je tanden niet poetst merk je hier weinig van, maar als je dit een jaar lang niet doet wordt je geconfronteerd met de gevolgen hiervan. Zo is het ook met de plastic soep in zee.” Hij loopt naar de keuken en komt terug met een stoffen broodzak. ,,Waarom moet alles in plastic worden verpakt en bewaard? Het kan ook in zo’n zak. Mijn vriendin Jorian koopt geen in plastic verpakt wasmiddel, maar maakt dit zelf en bewaart dit in een glazen pot. Het begint bij bewustwording. We kunnen allemaal kleine dingen doen en eerste stappen zetten.’’

Doneren

Bedrijven en particulieren die Chris willen sponsoren kunnen dit doen via de website www.greenpressure.nl. Wilt u Chris bij zijn voorbereidingen volgen ga dan naar Youtube ‘Chris Veldt The Ocean Cleanup’, instagram ‘Chris Veldt’, of Runkeeper ‘Chris Veldt’. Voor meer informatie kunt u een bericht naar chrisveldt@outlook.com sturen.