Castricum: ruim €9 per lediging grijze kliko

Vanaf januari 2021 betalen Castricummers met een grote restafvalbak €9,40 per lediging. Het tarief voor een kleine bak ligt op €5,50. De gemeente hoopt inwoners zo te stimuleren om afval nog beter te scheiden.

Door Mardou van Kuilenburg

De vaste afvalbijdrage per huishouden daalt iets ten opzichte van dit jaar. Een tweepersoonshuishouden betaalt straks € 214,20, tegenover € 247,68 nu. Door het variabele tarief vallen de kosten per huishouden gemiddeld hoger uit dan verwacht.

‘Zelf beïnvloeden’
Wethouder Paul Slettenhaar: ,,Tachtig procent van de afvalstoffenheffing is een vast tarief. Dat betalen Castricummers vooraf. Het variabele tarief kunnen inwoners zelf beïnvloeden. Hoe beter je scheidt, hoe minder vaak de grijze bak aan de straat hoeft.”

Dumpafval
Slettenhaar wil benadrukken dat inwoners geen half lege bakken aan de straat moeten zetten. ,,Zet de bak pas buiten als deze vol is, want per lediging krijgen mensen een rekening.” Bang dat het afval elders gedumpt gaat worden om kosten te besparen is Slettenhaar niet. ,,Daar gaan we op handhaven. Castricummers zijn netjes. In grote steden kun je dit niet doen. In het voorjaar gaan we evalueren. Als mensen hun afval goed scheiden, moet zeven keer per jaar het ledigen van de grijze bak voldoende zijn.”