Castricum dé plek voor liefhebbers

Deze maand begint de gemeente een promotiecampagne. Onder de naam Heerlijkheid Castricum – Voor Liefhebbers gaat men de lokale kwaliteiten op het gebied van recreatie, toerisme en cultuur voor het voetlicht brengen. Daarbij wil de gemeente laten zien dat ze naast de bekende parels ook tal van minder bekende diamantjes binnen de gemeentegrenzen heeft. Juist dat rijkgeschakeerde aanbod maakt Castricum extra aantrekkelijk ‘voor liefhebbers’.

Castricum is vooral bekend vanwege zijn kleinschalige strand met aantrekkelijke paviljoens, het prachtige bos- en duingebied en de vermaarde camping Bakkum. Het nieuwe archeologiecentrum Huis van Hilde is met zijn aansprekende presentatie al snel een grote publiekstrekker is geworden. Toch is dit lang niet het complete plaatje. Castricum met zijn kernen Bakkum, Limmen, Akersloot en eiland De Woude, heeft een rijk palet aan recreatieve, toeristische en culturele faciliteiten en activiteiten. ,,Er is veel meer te doen en te beleven dan soms wordt verondersteld”, benadrukt de Castricumse toerismewethouder Kees Rood. ,,We vinden het tijd om ons complete aanbod eens goed te gaan uitlichten.”

Met de slogan van de campagne, ‘Voor Liefhebbers’, wordt de breedte van het aanbod benadrukt. Rood: ,,Of je nu liefhebber bent van natuur, strandvermaak, sportief recreëren, cultuurhistorie of culturele evenementen, in onze gemeente vind je veel van je gading. Naast het strand en de duinen hebben we watersportmogelijkheden aan het Alkmaardermeer met de jachthavens in Akersloot en De Woude, wandel- en fietstochten met een historische insteek, smaakvolle hotels zoals Huize Koningsbosch in Bakkum en de internationaal vermaarde bollentuin Hortus Bulborum in Limmen. Ook in cultureel opzicht mag de gemeente gezien worden: zomerevenementen als Uit je Bak in Castricum, Rock-’n-Roll Street in Akersloot en WouwDeWoude in De Woude hebben een originele formule en trekken veel bezoekers. In het dorpshart van Castricum bevindt zich een ander interessant Castricums fenomeen: Franks Huiskamertheater, een klein stand-upcomedypodium dat zich met recht het leukste op dit gebied in de regio mag noemen. Aan theater trouwens geen gebrek in Castricum: met Geesterhage werd pas nog een nieuwe, volwaardige theaterzaal opgeleverd.”

De eerste fase van de campagne is gericht op de eigen bevolking. De gemeente wil inwoners beter informeren over het recreatieve en culturele aanbod. Met als doel dat er meer deelname ontstaat en inwoners een goed gevoel krijgen bij wat hun eigen omgeving te bieden heeft. Ook ondernemers en culturele organisaties is een rol in het geheel toebedeeld: zij worden gestimuleerd om in onderlinge samenwerking tot originele aanbiedingen te komen. Wethouder Rood: ,,Het bijzondere van onze gemeente is dat we een zeer actieve bevolking hebben. Er zijn best veel mensen die zich nu al ambassadeur van hun woonplaats voelen en dat positieve gevoel met anderen delen. Met deze campagne willen we nog meer mensen daartoe inspireren. Wanneer onze gemeenschap trots en enthousiasme uitstraalt, wordt het hier nóg leuker. Voor onszelf én voor onze bezoekers.” Voor meer informatie: http://www.facebook.com/voorliefhebbers

Op de foto: Castricums toerismewethouder Kees Rood geeft het startsein voor de campagne.