Burgemeester: ’Nieuwe lockdown dreigt’

Al achttien jaar is hij burgervader, maar nooit voelde een periode zo surreëel als de eerste helft van 2020. Ondanks dat Castricum het nu redelijk goed doet qua besmettingsaantallen, maakt burgemeester Toon Mans zich zorgen. ,,Hier gaan de aantallen straks ook oplopen.”

Door: Mardou van Kuilenburg

Maximaal drie mensen ontvangen, verplicht thuiswerken, alleen winkelen en sporten zonder publiek: maandagavond kondigde het kabinet nieuwe landelijke maatregelen aan om het coronavirus in te dammen. Horecazaken sluiten verplicht om 22.00 uur hun deuren en supermarkten moeten de winkelwagens meermalen per dag ontsmetten. ,,De komende drie weken moeten we onszelf in een sociaal isolement plaatsen”, stelt Mans naar aanleiding van de nieuwe richtlijnen. ,,Dat is altijd nog beter dan een algehele lockdown.”

GRIP4
Al een halfjaar is GRIP4 van kracht, waarbij een ramp of crisis de grenzen van een gemeente overstijgt. In zo’n situatie krijgt de voorzitter van een veiligheidsregio de leiding en wordt er een regionaal beleidsteam gevormd. Op sommige vlakken is Mans zelf leidend, bij andere zaken beslist het de veiligheidsregio. ,,Dat is soms best complex. Ik sta al sinds maart zeven dagen per week aan.”

Eerste golf
Wat Mans vooral is bijgebleven van de eerste coronagolf is de impact op de samenleving. ,,Die was enorm. Het heeft wel even geduurd voor we als gemeente de crisisstructuur op poten hadden. Er is ongelooflijk hard gewerkt. In de zomer werd het wat rustiger, maar achter de schermen bleef het doorgaan voor bijvoorbeeld onze toezichthouders. De tweede coronagolf vraagt dringend om nieuwe maatregelen. De kans is aanwezig dat er een nieuwe lockdown komt. Medici weten nu wel meer van het virus dan een halfjaar terug en ziekenhuizen zijn beter voorbereid op het spreiden van patiënten. Er is zeker iets veranderd ten opzichte van toen.”

Tien positieve testen
Castricum doet het relatief goed als het over besmettingsaantallen gaat. Vorige week kwamen er tien positieve testen bij. ,,In onze gemeente is nu vijf op de honderdduizend inwoners besmet. Ter vergelijking: in Bergen zijn dat er dertig op honderdduizend. De verschillen zijn best groot, maar dat was in maart ook zo.”

Eigen verantwoordelijkheid
,,Het systeem is gebaseerd op eigen verantwoordelijkheid en vertrouwen. Het dringende advies om maximaal drie mensen thuis te ontvangen kunnen we niet handhaven. In maart was er meer draagvlak voor de maatregelen. De onderlinge samenwerking met instanties en bedrijven is wel goed. Over het algemeen ben ik tevreden. De meeste mensen houden zich hier aan de coronaregels. De afstand wordt redelijk goed bewaard.”

Sint en kermis Bakkum
Sinds maart wordt er dagelijks gekeken naar de ontwikkelingen met betrekking tot corona. ,,Je bent eigenlijk bezig met een spel waarvan steeds de regels wekelijks veranderen. De dilemma’s zijn ingewikkeld: als het gaat over Sinterklaas of de kermis in Bakkum bijvoorbeeld. Helemaal niks doen vind ik geen optie, dus kijk ik telkens naar wat wel kan binnen een bepaald kader. Welke ruimte is er? Daar zoek ik naar. Dat vind ik belangrijk voor de inwoners, de jongeren. Een traditionele Sinterklaasintocht is onmogelijk in deze tijd, maar een rondgang door de kernen kan misschien wel.”

Lees het hele interview met Toon Mans in de Castricummer van woensdag 30 september.