Brandbrief Klimaatcoalitie: ,,Toon geen crimineel gebrek aan leiderschap’’

Castricum – De Klimaatcoalitie Castricum heeft een brandbrief naar de nieuwe gemeenteraadsleden en de formateur gestuurd. Daarin vraagt men de lokale politiek om leiderschap te tonen op het gebied van klimaat en duurzaamheid. De raadsleden en de formateur krijgen ook advies over te nemen klimaatmaatregelen.

Theo Versteegen van de Klimaatcoalitie concludeert dat Lokaal Vitaal al meteen de voorkeur geeft aan VVD en CDA boven PvdA en D66. Hij maakt zich zorgen over het Castricumse klimaatbeleid: ,,Wij riepen kiezers op om voor het klimaat te stemmen. Aan die oproep is gehoor gegeven. Dat zou tot uiting moeten komen in de formatie en uiteindelijk ook in het klimaatbeleid.’’ Van de vier partijen (PvdA, GroenLinks, D66 en de Vrije Lijst) die vorig jaar het budget voor duurzaamheid wilden behouden, hebben er drie een zetel bij gekregen. Versteegen: ,,Lokaal Vitaal lijkt de makkelijkste weg te kiezen voor zichzelf door direct aansluiting te zoeken bij partijen die dezelfde standpunten aanhangen, ook al hebben die zetels verloren. Maar echt leiderschap is ook lef tonen, vooral in tijden van een crisis. Een crisis die ook Lokaal Vitaal heeft erkend.’’

Klimaatcrisis erkend

Met dat laatste verwijst Versteegen naar het slotdebat waarin alle partijen (met uitzondering van Forza!) bevestigden dat er wat hen betreft sprake is van een klimaatcrisis. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, verweet onlangs nog politici ‘crimineel gebrek aan leiderschap’ in de klimaatcrisis. Om politici gelijk ook al wat concreets mee te geven, stuurt de Klimaatcoalitie in de brief een hele rits aan maatregelen mee waar het nieuwe college en de nieuwe raad mee aan de slag kunnen gaan. Onder andere een informatiecampagne over de klimaatcrisis, een klimaatburgerberaad (via loting), isoleren van alle woningen (te beginnen met sociale woningen), zoveel mogelijk zonnepanelen op daken, een verbod op fossiele reclame en het herinvoeren van de kapvergunning. De Eneco-gelden zouden (deels) voor de financiering hiervan kunnen dienen.

Op de foto:
De onlangs in Castricum gehouden Klimaatmars. (Foto: aangeleverd)