Boterhammetje smeren met de burgemeester

„Zag je dat de keeper van Chelsea die bal op z’n neus kreeg?”

Castricum – Het gebeurt je niet elke dag dat je als leerling van een basisschool door de burgemeester wordt uitgenodigd om samen met hem te ontbijten in het gemeentehuis. Het overkwam donderdag 7 november 26 leerlingen van groep zeven van basisschool ‘De Sokkerwei’. Het initiatief vond plaats in het kader van het ‘Nationaal Schoolontbijt’, de week waarin een half miljoen kinderen, samen met de burgemeester, aanschuiven aan de ontbijttafel. Het is een educatief evenement dat kinderen laat ervaren hoe leuk en goed een belangrijk ontbijt is.

Ontbijt

Als alle kinderen zijn aangeschoven en de burgemeester vraagt wie er ’s morgens altijd ontbijt, blijkt dat geen van de kinderen met een lege maag naar school gaat. Als hij vraagt waarom het ontbijt de belangrijkste maaltijd is, weet Stan (11) het antwoord. „Als je laat in de avond gaat eten en daarna naar bed gaat moet je maag zwaar werk verrichten om al het eten te verteren. Bovendien krijg je door een goed ontbijt energie, die nodig is voor het doorkomen van de dag. Deze heb je voor het slapen niet nodig.” Geen speld tussen te krijgen. Op de vraag wat iedereen ’s morgens als ontbijt eet, geeft Erk (11) aan dat een omeletje er meestal wel in wil.

Cheque

Dan vertelt de burgemeester dat hij, als tegenprestatie voor het door de kinderen aangeboden ontbijt, ook dit jaar weer voor het goede doel doneert. Het thema dit jaar is ‘Het Vergeten Kind’. Deze stichting zet zich in voor kinderen die het moeilijk hebben, omdat er thuis veel problemen zijn. Het doel is om deze kwetsbare groep weer rust te laten vinden en aandacht te geven, zodat ze zich op hun toekomst kunnen richten. Met de donaties wordt het mogelijk gemaakt dat meer kwetsbare kinderen een stem krijgen, zich ‘kind’ kunnen voelen en volwaardig meedoen in onze maatschappij. Er worden voor hen verschillende activiteiten door het hele land georganiseerd.

De burgemeester wil, samen met wethouder Ron de Haan, de cheque van € 150,– aan twee leerlingen overhandigen, maar aan wie? Hij denkt gauw tot een keuze te komen en vraagt „Wie van jullie is er vandaag jarig?” De helft van de kinderen steekt de vinger op. Een duidelijke poging om de burgervader voor de gek te houden. Deze is echter niet voor één gat te vangen en vraagt hierna heel slim: „Wie was er gisteren jarig?” Nu blijken er maar een paar vingers de lucht in te gaan. Maud en Pascal (beiden 10) zijn de gelukkigen en mogen de cheque in ontvangst nemen. 

Mannenthema

Hierna gaat het ontbijt van start en schuift de burgemeester bij een tafel aan, waaraan alleen jongens zitten. Als de kaas en de jam wordt doorgegeven en iedereen z’n broodje smeert, vraagt de burgemeester „Wie van jullie heeft er eergisteren naar Ajax gekeken?” Dat is een inkoppertje natuurlijk. Er volgen direct reacties. „Zag je dat die keeper de bal uit de vrije trap van Hakim Zijech nog op z’n neus kreeg?”, roept Erk naar de anderen. Het half uurtje ontbijten is daarna snel met gespreksstof ingevuld.

Tekst en foto: Henk de Reus