Bonhoeffercollege debatteert over lhbt-docenten en chatdiensten

Een recordaantal van 123 Nederlandse vo-scholen debatteert dit jaar op de negentiende editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren. Scholen uit heel Nederland reizen naar Utrecht voor de tweede  voorronde op zaterdag 26 november, waaronder Bonhoeffercollege uit Castricum.

Vorig jaar wisten de leerlingen de landelijke finale te bereiken en ze hopen ook dit jaar weer hoge ogen te gooien. De leerlingen gaan in debat met elkaar over actuele maatschappelijke thema’s, zoals of lhbt-docenten verplicht uit de kast moeten komen en of de aparte categorie ‘paralympische sporter van het jaar’ moet worden afgeschaft.  De scholieren kunnen de debatstellingen vooraf voorbereiden, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling.

Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. Per voorronde gaan de tien beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 21 januari 2017.

Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van vier minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.