Boeiende lezing over de houtzaagmolen

Wladimir Dobber heeft, samen met tien andere schrijvers, een boek geschreven over de uitvinding van de houtzaagmolen en vertelde hierover vorige week tijdens een interessante en druk bezochte lezing voor de Stichting Uitgeester Senioren.

In 1594 ontwikkelde de Uitgeester Cornelis Corneliszoon, ook wel Krelis Lootsje genoemd, een molen die op mechanische wijze hout zaagt. De krukas die hij gebruikte was geen uitvinding van Cornelis Corneliszoon zelf maar werd wel door hem  als eerste toegepast in een windmolen. De uitvinding van C.C. maakte het mogelijk om in korte tijd grote hoeveelheden boomstammen te verwerken tot balken en planken. Het zagen met behulp van windkracht was niet alleen goedkoper, maar was ook dertig keer sneller dan het tijdrovende en vermoeiende handzagen. Bovendien was er in die tijd een grote behoefte aan extra schepen, dus ook aan balken en planken. Het hout werd veelal gehaald uit de Schotse Hooglanden en Scandinavië.

Na afloop van de lezing konden de toehoorders het boek kopen om nog eens uitgebreid te lezen over deze grote Uitgeester uitvinder. (tekst en foto: Ger Bus)