Bloemzaaidag Mient groot succes

Veel complimenten en een hoop enthousiaste reacties voor Florinda Nieuwenhuis en Marleen Heeman. Zij zijn initiatiefnemers van De Mient Bloeit! en legden zaterdag, samen met tientallen buurtbewoners, de basis voor een bloemenweide.

Afgelopen september deelde Florinda haar idee voor een bloementuin op de Mient bij Bijzzzaak. ,,De plek is ideaal: zandgrond, veel zon en genoeg ruimte.” Ze ontmoet Marleen en de twee bundelen hun krachten. ,,We hebben een enquête uitgezet in de wijk waarin de mensen vroegen hoe ze tegen de komst van een bloemenweide aankeken. Daar werd ontzettend positief op gereageerd. Met die gegevens zijn we naar de gemeente gestapt. Ook daar bleek men enthousiast.”

Florinda stelde een mengsel samen van eenjarige bloemen en vaste planten. Klaprozen, korenbloem en vaste soorten die het goed doen op een schrale grond. ,,Het streven is een bloemrijk grasland en ik verwacht dat er dit jaar al een hoop moois opkomt.” Florinda is ecoloog en was als kind al dol op bloemen en tuintjes. Ze hoopt dat meer Castricummers initiatief nemen voor een bloemenweide, zodat bijen en vlinders beter kunnen gedijen in de omgeving. ,,Het is belangrijk dat je probeert in te schatten wat te kansen zijn. Hoe is de bodem? Is er voldoende zon? Als je een plekje hebt met veel bomen zullen bloemen niet zo makkelijk groeien vanwege de schaduw. Doe onderzoek in je wijk en kijk waar behoefte aan is. Op de Mient worden veel honden uitgelaten en komen een paar keer per jaar schapen grazen. We hebben het veld ingedeeld in verschillende zones, zodat de honden en schapen niet door de bloemenvelden lopen, maar gewoon het gras kunnen gebruiken. Het andere deel is voor de bijen en vlinders. Mensen kunnen ook voor advies bij mij of de Bijzzzaak terecht. Alle beetjes helpen tenslotte.”