Blo-karten; een ultieme uitdaging

Limmen – Nog geen jaartje met pensioen, maar stilzitten is er voor Hans Koelma (67) niet bij. Is hij niet aan het klussen in eigen huis en tuin, dan neemt hij wel plaats achter het stuur van de buurtbus in de regio. Ruim een half jaar geleden schafte deze sportman – voorheen voetballer, nu volleyballer – een blo-kart aan. Een karretje met één voorwiel, twee achterwielen, zeil en stuur. Met de ene hand bestuurt hij het racemonster, met de andere hand het zeil. De wind levert formidabele snelheid.

Blo-karten is uitermate populair, het wordt ook wel strandzeilen genoemd. Hans Koelma volgt vrijwel dagelijks het weerbericht. Is de wind west of zuidwest, liefst stormachtig met minimale kracht 5, maximaal 7, dan raadpleegt hij de getijdeninfo om bij laag water de strandoksel bij de Noorderpier van IJmuiden te bezoeken. Op dit brede recht-toe-recht-aan ‘zandcircuit’ leeft hij zich uit als een ware imitatie van Max Verstappen, zijn favoriete autocoureur die hij thuis via de tv op de voet volgt. Langs duinen en contouren van Wijk aan Zee racet Hans ‘Heen-en-Weer’, alsof wijlen Drs. P. hem met die tekst op de hielen zit.

Via een collega-karter met gps-systeem verneemt hij zelfs dat zijn topsnelheid op 54 kilometer per uur ligt. Voor een relatieve beginner, die met veel enthousiasme bij gunstig weer zijn ultieme kick beleeft, een knappe prestatie. Eenmaal weer thuis glundert Hans met blozende wangen van zijn raceavonturen over het harde zand van het breedste strand van Nederland. Een gedeelte is hier exclusief voor blo-karters bestemd, dus wordt niemand ‘van de sokken gereden’. De gepensioneerde Limmenaar kan zich in zijn vrije tijd bij stormachtige wind fantastisch uitleven. En dat doet hij dan ook volop! (Foto: Peter Samuel)