Beste profielwerkstuk Rijksmuseum van Anouk en Jonas

Met hun profielwerkstuk Van kunstgalerij tot kunstkathedraal: nationale kunstcollectie Rijksmuseum zijn Anouk van Amsterdam en Jonas van Kappel uit 6 VWO van het Bonhoeffer College uit Castricum vrijdag winnaar geworden van het Rijksmuseum Junior Fellowship. Dit is de prijs voor het beste profielwerkstuk met een link naar het Rijksmuseum, die het museum samen met Omroep NTR jaarlijks organiseert. Uit handen van Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ontvingen zij ieder een studiebeurs van 1.500 euro.
Anouk en Jonas deden onderzoek naar de wordingsgeschiedenis van het Rijksmuseum. Zij raadpleegden specialisten, schreven een onderzoeksverslag en maakten er een documentaire van. De jury van experts uit verschillende vakgebieden, waaronder journalist en programmamaker Ad van Liempt en astronaut André Kuipers, verkoos hun werkstuk unaniem tot het beste. Juryvoorzitter Ad van Liempt: ,,Met de keuze van het Rijksmuseum als onderwerp waren Anouk en Jonas verzekerd van een kritische blik van de jury, maar zij blonken uit met een glashelder betoog en een videoproductie van een verrassend hoog niveau.”
Met partner NTR, de omroep van Schooltv, wil het Rijksmuseum talentvolle VWO-leerlingen met belangstelling voor kunst, cultuur en wetenschap belonen. Hiertoe organiseren zij jaarlijks een profielwerkstukprijs onder de noemer Rijksmuseum Junior Fellowship. De inzenders van een profielwerkstuk met een link met het Rijksmuseum en zijn collectie dingen mee naar het Rijkmuseum Junior Fellowship. Het maakt niet uit welk profiel de scholieren volgen of over welk vak het gaat. Naast kunst of geschiedenis kan het werkstuk ook te maken hebben met met techniek, scheikunde of natuurkunde.
De schrijvers van de tien beste werkstukken winnen een vijfdaags onderzoeksprogramma in het Rijksmuseum. Van de NTR krijgen deze fellows een masterclass over het visualiseren van geschiedenisonderwerpen tot een lesvideo over de bloei van de Gouden eeuw. Aan de hand van hun profielwerkstuk stellen de deelnemers een eigen rondleiding door het museum samen.