Bakkerij Putter heeft winnende Mike de Jong in huis

Het bakken deed Mike (25) ooit als klein jongetje samen met zijn oma en later ook in het buurthuis waar kinderen wekelijks bakten. Tijdens zijn middelbare schooltijd meldde hij zich als zaterdaghulp bij een Beverwijkse bakker die hem vroeg of hij wel wist dat hij heel vroeg moest beginnen. Gaandeweg werd Mike steeds enthousiaster en volgde de opleiding Allround Brood en Banket aan het Horizon College in Heerhugowaard. Ondanks zijn jonge leeftijd valt op hoe gedreven en Mike is om het ambachtelijke vak uit te oefenen en daarnaast steeds open te staan voor vernieuwing. Bakken is de laatste paar jaar flink in de belangstelling geraakt door Heel Holland Bakt en ook Mike kijkt hier naar. Mike: “Het is een leuk programma. Ik ben heel kritisch op mijzelf maar dus ook op anderen. Ik ben het niet altijd eens met de bewoordingen van Robèrt, het ligt soms net even anders maar ik snap dat hij het op een begrijpelijke en leuke manier wil doen.” Dan lachend: “Mijn moeder vraagt wel eens of het nou ècht zo moeilijk is als op televisie.”

Met zijn vrouw Taylor, ook bakker, en zoontje Mason van twee jaar woont hij nu in Heemskerk na een periode van verblijf in verschillende landen. Mike: “We hebben gewoond en gewerkt op Curaçao, in New York en Duitsland. Het is prachtig om in al die verschillende landen, nieuwe dingen te leren en toe te passen. Inmiddels ben ik weer terug bij Willem Putter in Uitgeest en dat bevalt goed.” Op woensdag 9 november vond in Drachten de Nationale Bakkersvakwedstrijd plaats en Mike deed hier voor het derde jaar aan mee. De vorige jaren concentreerde hij zich op het brood maar nu was hij toe aan meer uitdaging en bereidde zich goed voor. Mike: “De hele week vooraf aan de wedstrijd draaide ik dubbele diensten om alles voor elkaar te krijgen, dat was zeer hectisch.” Maar zeker de moeite waard want Mike won maar liefst drie prijzen. Zijn Monchoutaart was goed voor een tweede prijs en daarnaast haalde hij nog twee keer een eerste prijs binnen voor innovatie- en sierstuk.

Rond de kerstdagen verkoopt Bakker Putter aan de Middelweg de met zilver bekroonde Monchoutaart en de verwachting is, dat de klant daar graag voor in de rij komt staan. (Monique Teeling)