Archeologie en LEGO® komen samen in driedaags evenement bij Huis van Hilde

Castricum – ,,Van LEGO® kun je alles maken’’, misschien ken je de reclame nog wel. Nou, de Belgische LEGO Master David Vanhee kan dat zeker. Hij kwam tot de halve finale van het eerste seizoen van tv-programma LEGO Masters. Speciaal voor het evenement ‘Archeologie in LEGO®-stenen’, dat op 22, 23 en 24 oktober wordt georganiseerd door archeologiemuseum Huis van Hilde, komt hij naar Nederland.

David is namelijk niet alleen gek op LEGO®, hij is óók archeoloog. David: ,,Met events als deze breng ik job en hobby samen.’’ Vanuit zijn onderneming ‘Little Brickroom’ organiseert hij lezingen, workshops, teambuildingsessies en schoollessen rond diverse thema’s en gebruikt daarbij LEGO® als instrument. ,,Ik geloof sterk in spelend lerend om jong en oud iets te kunnen bijbrengen en LEGO® is daarvoor een ideaal middel.’’

Anouk Veldman, hoofd publiek, presentatie en educatie bij Huis van Hilde, onderschrijft dat: ,,Eén van onze doelen is om mensen op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met archeologie. Via LEGO® kunnen we jong en oud spelenderwijs introduceren in deze boeiende wereld.’’ Het was via een podcast dat Huis van Hilde kennismaakte met David en al gauw was het idee geboren om met hem een activiteit rond archeologie en LEGO® te organiseren. ,,Al doende werden we zo enthousiast dat het een driedaags event is geworden, ook om zoveel mogelijk bezoekers de kans te geven om deel te nemen.’’

Vondsten en vindplaatsen

David Vanhee zal tijdens Archeologie in LEGO®-stenen onder andere een lezing geven over archeologie waarbij hij gebruik maakt van een vindplaats van LEGO® en natuurlijk geholpen wordt door diverse LEGO®-figuren. Ook begeleidt hij workshops waarin diverse vondsten en hoogtepunten uit de archeologische geschiedenis worden nagebouwd. Naast de lezingen en workshops is er een speurtocht naar de speciaal voor dit evenement nagemaakte ‘mensfiguren’ uit de vaste tentoonstelling van Huis van Hilde en is er een mini-tentoonstelling te zien van Familia Brickia, een gezin creatievelingen met een missie: het nabouwen van enkele van de meest opmerkelijke stukjes uit de Romeinse wereld en andere periodes uit de geschiedenis in LEGO®-stenen. En natuurlijk kun je eindeloos zelf bouwen aan voornamelijk Romeinse LEGO®-sets zoals een Romeinse wachttoren of een Romeinse villa.

Voor jong en oud(er)

Archeologie in LEGO®-stenen is voor iedereen die van LEGO® en archeologie houdt. De adviesleeftijd is vanaf 6 jaar. Je kunt zelfstandig aan de slag met LEGO®-sets maar in de workshops kun je samen met het gezin, grootouders of vrienden bouwen aan een opdracht. ,,Tijdens de workshops zie je soms stiekem de volwassenen nog fanatieker bouwen dan de kinderen’’, aldus David. Anouk: ,,Archeologie in LEGO®-stenen is dan ook voor jong én oud(er).’’ Toegangstickets kosten €7,50 en met een Museumkaart krijg je €2,50 korting. Tickets zijn online verkrijgbaar via www.huisvanhilde.nl en daar kun je je ook aanmelden voor de lezingen en workshops.

Op de foto:
Enkele van de ‘mensfiguren’ uit Huis van Hilde, nagemaakt in LEGO®. (Foto: Huis van Hilde)