Alternatieve lintjesregen in Castricum: zeven onderscheidingen

Castricum – Dit jaar zijn zeven Koninklijke onderscheiden toegekend tijdens de lintjesregen in de gemeente. Omdat het daadwerkelijke opspelden van de versierselen niet kon plaatsvinden vanwege de omstandigheden rond het coronavirus, belde burgemeester Toon Mans de gedecoreerden persoonlijk op. Hij feliciteerde hen van harte met hun onderscheiding. Ook werd een mooi boeket bloemen bij de gedecoreerden aan de deur bezorgd. Het lintje wordt op een nader te bepalen moment opgespeld.

De zeven gedecoreerden

De heer J.J.G. Admiraal, Limmen

De heer Admiraal vervult al 32 jaar de rol van voorzitter van de schaakvereniging Vredeburg. Door het verenigingsbestuur wordt hij gezien als de drijvende kracht achter de vereniging. Naast het voorzitterschap is hij betrokken bij tal van andere activiteiten als het verzorgen van de catering, materiaalbeheer, verslaglegging en wedstrijdleiding. Sinds een aantal jaren begeleidt de heer Admiraal vluchtelingen bij het leren van de Nederlandse taal en helpt hij hen op weg naar het Inburgeringsexamen.

Mevrouw P.M. van Gazendam-Brakenhof, Castricum

EHBO en alles wat daarmee van doen heeft, is de passie van mevrouw Gazendam. Zodra zij haar EHBO-diploma had gehaald, is zij aan de slag gegaan als docente Jeugd-EHBO. Zij verzorgde de lessen voor de kinderen van groep 8 op de basisscholen in Castricum. Ook nu is zij altijd nog actief bij het afnemen van de examens. Verder is zij ook twintig jaar actief geweest als hulpverlener op de strandpost in Castricum.

Mevrouw J.M. van Dijck, Castricum

Het bestaan van het kindertehuis Hanukkah in Ghana en de Circle of Life School zou niet mogelijk zijn zonder de onafgebroken steun en inzet van mevrouw Van Dijck vanuit Nederland. Mevrouw Van Dijck heeft de Stichting Mariette’s Child Care opgericht om het werk van haar dochter, Mariette Krouwel, in Ghana te ondersteunen. Zo kon Mariette de eerste twee jaar in het bestaande kindertehuis werken. Mevrouw Van Dijck is zelf ook naar Ghana gegaan om te zien hoe de situatie was en hoe zij vanuit Nederland iets voor de kinderen zou kunnen betekenen.

Mevrouw J.W. Lips-Swagerman, Castricum

Mevrouw Lips heeft, naast haar lidmaatschap van de Castricumse Oratorium Vereniging, vele jaren allerlei extra activiteiten voor de vereniging ontplooid. Ze heeft vele hand- en spandiensten verricht die nodig waren om de repetities en optredens mogelijk te maken (ledenondersteuning en ondersteuning bij festiviteiten bij jubilea en de samenstelling van het blad COV-Klanken) en om de vereniging draaiende te kunnen houden. Als de stukken erg moeilijk waren, bijvoorbeeld bij het Liturgiekoor, dan zorgde mevrouw Lips ervoor dat ze extra pianolessen nam. Alles om het koor maar goed te kunnen begeleiden.

De heer C.J.M. Sander, Akersloot

De heer Sander is 25 jaar voorzitter geweest van de Akersloter Motor Club. Tijdens de trips naar het buitenland was de heer Sander altijd een ware ambassadeur voor de club. Hij heeft vele activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld het Molentreffen. Dit werd altijd met Pasen georganiseerd, ook met motorclubs uit het buitenland. In deze tijd werd een groot deel van de opbrengst van het treffen gedoneerd aan de organisaties van de JumboRun en KadijkerRun. Zij organiseren jaarlijks een dag voor gehandicapten/kinderen, die een rit mee mogen rijden met een motor met zijspan.

De heer J.J.A.S. Tromp, Castricum

De heer Tromp wordt ervaren als een zeer betrokken huisarts, met oprechte aandacht voor zijn patiënten. Hij is actief op allerlei gebieden, in meer of mindere mate gerelateerd aan zijn werk als arts. Zo is hij gestart met een sportspreekuur in zijn huisartsenpraktijk, heeft hij EHBO-lessen gegeven op een basisschool en is hij actief geweest bij de Reddingsbrigade in Castricum. Ook heeft hij trainingen gegeven aan de leden van de Reddingsbrigade en heeft zich aangesloten bij het Dutch Open-tennistoernooi als toernooiarts.

De heer P.C. van Splunter, Heiloo*

Een sportman met een groot hart voor de club – zo zou men de heer Van Splunter kunnen kwalificeren. Zijn betrokkenheid bij en voor de voetbalclub F.C. Castricum heeft hij in de afgelopen ruim veertig jaar (1978 – heden) op diverse gebieden getoond. Van speler in het eerste team tot toetreding tot het bestuur als vice-voorzitter tot vrijwilliger in hart en nieren. Als klap op de vuurpijl heeft hij in samenwerking met de gemeente een kunstgrasveld voor de club weten te realiseren.

* De heer P.C. van Splunter is inwoner van Heiloo, daarom is de aanvraag in Heiloo gedaan. Het is echter zo, dat de heer Van Splunter zijn activiteiten verricht in Castricum, vandaar dat gevraagd is om de uitreiking in Castricum plaats te laten vinden.

Eén landelijk moment

Later in het jaar komt er één landelijk moment waarop de lintjes daadwerkelijk worden opgespeld. Dat gebeurt uiteraard in het bijzijn van familie, vrienden en collega’s van de gedecoreerden. Wanneer dit zal zijn, is mede afhankelijk van het verloop van het coronavirus. Ook de bijbehorende gedecoreerdenbijeenkomst van de gemeente Castricum, oorspronkelijk gepland op maandag 27 april, gaat net als de lintjesregen niet door. Een bijeenkomst van te veel mensen zou een te groot risico met zich meebrengen en is bovendien tegen de coronaregels (samenscholing). In plaats van een fysieke bijeenkomst heeft burgemeester Toon Mans elke gedecoreerde een persoonlijke brief gestuurd met daarbij een fotocollage met beelden uit de voorgaande jaren. (Foto’s: Henk de Reus)