Alsnog militair lintje voor Ada Peters

Castricum – Tijdens een feestelijke bijeenkomst op Johanna’s Hof heeft Ada Peters uit Castricum een militaire onderscheiding ontvangen. Dat gebeurde met het nodige militaire ceremonieel tijdens de viering van haar 95e verjaardag.

Stafadjudant en Chef der Equipage van de Koninklijke Marine Jack Gouda was naar Castricum gekomen om aan mevrouw Peters het Ereteken voor Orde en Vrede uit te reiken. Die medaille had zij moeten krijgen na haar afzwaaien als Marva in 1950, maar in alle hectiek van die tijd was het daar niet van gekomen. ,,En tja, daar weten bij de Marine alles van, als er iets tussen wal en schip valt, dan zijn we het kwijt”, zei Gouda, die nog opmerkte dat uit de stukken van 1950 was gebleken dat Ada Peters haar diensttijd in toenmalig Nederland-Indië ,,op zeer goede wijze had verricht.” Hij noemde het dan ook niet meer dan terecht dat de eremedaille alsnog werd uitgereikt, samen met een demobilisatie-insigne.

Namens de Vereniging van Ex- en Actief dienende Vrouwelijke Militairen der Koninklijke Marine waren voorzitter Kapitein-Luitenant ter Zee Diana Mensink (tweede van links op de foto) en Manuela Wibier aanwezig bij de uitreiking. (Foto: Annemieke de Vos)