Allerzielen Alom leeft als nooit tevoren

„Een sfeer van saamhorigheid, waardigheid en liefde ervaren”

Castricum – „Mooi, indrukwekkend, sfeervol en geweldig”, het waren de uitdrukkingen die je afgelopen woensdag vaak hoorde van mensen die vanwege Allerzielen Alom begraafplaats Onderlangs bezochten.

Sfeervol

Sfeervol aangelegde wandelroutes met fakkels of lichtjes aan beide zijden, drie engelen, waarvan twee op stelten, kramen met passende artikelen, gedragen muziek, mooie gedichten, klankschalen, rituelen, Glühwein en chocomel, alles draagt bij aan een serene sfeer die past bij het herdenken van overleden dierbaren. Groepjes mensen schuifelen langzaam langs de prachtig verlichte graven en staan stil bij het graf van hun dierbare(n). De nabestaanden hebben doorgaans zelf de sfeerverlichting aangebracht.

Vrijwilligers

Lydia de Leur is de kartrekker van de vier vrijwilligers die deze viering elk jaar organiseren. Het is steeds weer een hele klus, die ze samen met veel liefde oppakken. „We redden het niet zonder de vele vrijwilligers die de laatste dagen helpen met het aanleggen en verlichten van de routes”, vertelt Lydia. „Ook moeten we financieel zien uit te komen, want de materialen die we gebruiken kosten nu eenmaal geld. We doen dit allemaal op eigen initiatief. We ontvangen bijdragen van het UNC Uitvaartfonds en de gemeente. Gelukkig zijn er wel enkele middenstanders die belangeloos bijspringen door materiaal uit te lenen of te schenken, zonder hun naam vermeld te willen hebben. Dit siert hen omdat reclame niet past bij deze viering, waarbij nabestaanden het leven van hun dierbare(n) vieren”, aldus Lydia

Taboe

Een vader met kinderen arriveert op de begraafplaats, waar ze begroet worden door de steltengelen. De vader loopt even later naar Lydia en zegt dat hij ’s middags het graf van z’n overleden vrouw in het licht heeft gezet. Hij zag er tegen op om ’s avonds de begraafplaats te bezoeken, omdat dit mogelijk te aangrijpend voor de kinderen zou zijn. Hij complimenteert Lydia voor de wijze waarop men de begraafplaats uit de taboesfeer weet te halen. Lydia lijkt geraakt te zijn door het compliment.

Vanuit de ontvangstkamer van het Uitvaartcentrum klinkt prachtige gedragen vioolmuziek van J.S. Bach. Het wordt gespeeld Iris de Leur en Jürgen Rodenmeier. Zij vormen deze avond een gelegenheidsduo.

Liefde

Thea Veldt loopt gearmd met haar schoonvader Theo Veldt over de begraafplaats. Thea heeft geholpen met het aankleden van de begraafplaats en bezoekt nu het graf van haar schoonmoeder. Theo: „Ik loop drie keer per week met z’n hondje over de begraafplaats. Ik vind Allerzielen Alom een prachtig eerbetoon aan de overledenen.” Buiten de algehele sfeer ervaart Thea vooral veel saamhorigheid, waardigheid en liefde. Ze drukt het prachtig uit op een avond waarbij zien, zijn en vooral beleven de hoofdtoon voeren.

Lydia en de andere vrijwilligsters kunnen met trots terugkijken op het stukje werk dat ze ook bij de twaalfde editie weer hebben geleverd.

Tekst en foto’s: Henk de Reus