Alkmaarder- en Uitgeestermeer klaar voor zwemseizoen

Het zwemseizoen is begonnen. In recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer zijn verschillende strandjes waar u en uw kinderen heerlijk kunnen zwemmen. Nu de zon weer lekker warm schijnt en het water warmer wordt, kan iedereen zich weer prima vermaken in of rondom het water. Het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is klaar voor het zwemseizoen.
Zandstrandjes en grasvelden

Er zijn twee zandstrandjes bij recreatieterrein Zwaansmeer en een bij Dorregeest in Uitgeest. Kinderen vermaken zich altijd uitstekend aan deze zandstrandjes langs het water waar ze mooie zandkastelen kunnen bouwen. Op de recreatieterreinen staan veelal ook verschillende speeltoestellen en bevindt zich een toiletgebouw. Als het mooi weer is, staat er een snackkar op Zwaansmeer. Op Dorregeest staat een friskleurig paviljoen, waar het assortiment nog uitgebreider is. De strandjes zijn hiermee een goed alternatief voor de kust.

Behalve de zandstrandjes liggen er ook grasvelden langs de zwemplekken, hierop kun je heerlijk zonnen en spelen, zonder onder het zand te komen. En op De Hoorne in Akersloot is er zelfs alleen maar gras. Op het water kun je lekker met luchtbedden en andere opblaasbare spullen spelen. En rondom het water is er voldoende mogelijkheid om te voetballen, te badmintonnen en nog veel meer.
Onderhoud en controles

Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer is verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud van de zwemplekken en de daarbij horende voorzieningen op stranden en ligweiden, zoals toiletten, ballenlijnen en speeltoestellen. De provincie Noord-Holland houdt toezicht op de hygiëne en veiligheid van de zwemplekken van 1 mei tot 1 oktober.
Aandacht voor darmbacteriën

Het zwemwater wordt tijdens het zwemseizoen regelmatig gecontroleerd op aanwezigheid van schadelijke blauwalg, parasieten en darmbacteriën. Darmbacteriën komen meestal niet van nature in het water voor. Ze komen in het water terecht via lozingen van rioolwater of mest. Zwemmers brengen ze ook zelf mee. Aan het voorkomen van verontreiniging met darmbacteriën kun je zelf dan ook een bijdrage leveren. Gewoon door eerst even naar het toilet te gaan, voordat je die verfrissende duik neemt. Voor baby’s en peuters zijn er tegenwoordig trouwens hippe zwemluiers. Ook daarmee wordt voorkomen dat het water vervuilt.