Afstraffing voor SV Vredeburg

Limmen – Donderdag speelde het eerste team van SV Vredeburg een bondsduel bij het sterke De Wijker Toren 1. Een dag later ontving Vredeburg 2 De Wijker Toren 2. Op dezelfde avond stond ook de 25e en voorlaatste ronde van de interne competitie op het programma.

Vredeburg 1 heeft het goed gedaan in de eerste klasse B. Via drie overwinningen en drie nederlagen eindigt het team keurig in de middenmoot. Maar het laatste duel tegen kampioen De Wijker Toren 1 draaide uit op een ongekend pak rammel. Luc Janssen, Bob en Ed Stolp, Bert en Sandra Hollander en invallers Hans de Goede en Jolanda Vos gingen allen de bietenbrug op. Alleen Barry Blekemolen wist een remise uit het vuur te slepen: 7,5-0,5. Vredeburg 2 scoort matig in de derde klasse C. Het zestal finisht op een voorlaatste plaats. Ook het laatste duel tegen De Wijker Toren 2 ging verloren: 1,5-3,5. De score kwam tot stand via nederlagen van Dick en Remi Aafjes, Robin Rommel en Samer Alrayes, een remise van Aart van den Brink en een fraaie zege van Hans de Goede.

Interne competitie

In de interne competitie streed Bert Hollander voor een laatste kans ranglijstaanvoerder Luc Hollander nog te achterhalen. Janssen echter had op de verschillende aanvalspogingen van Hollander telkens een correct antwoord. Op de dertigste zet accepteerde Hollander het remisevoorstel van Janssen, die komende vrijdag – als er geen gekke dingen gebeuren – de titel veilig kan stellen. Ferry Haan decoreerde zijn opvallend goede schaakseizoen met een fantastische zege op Barry Blekemolen, die een dag eerder nog zo sterk speelde. Haan maakt slim gebruik van een gepend stuk op de onderste rij. Adri Beentjes gaf Harold Ebels de nodige tegenstand in een Spaanse partij. Maar in het eindspel tastte Beentjes – onder lichte druk van de klok – mis en leverde een volle toren en daarmee het punt in. Bert van Diermen tekende voor een even knappe als vlotte zege op Harry Levering. Een leuke matwending, waarbij dame en paard goed samenwerkten, gaf de doorslag.

Een tafel verder streden de broers Nico en Chiel Pepping niet alleen om een punt, maar ook om de prestige in de familie. Nico Pepping, die een hoger aanwezigheidspercentage heeft dan zijn jongere broer, etaleerde meer routine in de opening. Hij won vlot een stuk tegen twee pionnen en legde daarmee de basis voor een lekkere overwinning. Bij de ‘ladies fight’ tussen Jolanda Vos en Joke Mooij wist Vos haar surplus aan schaakervaring snel tot uitdrukking te brengen. Zij was niet te beroerd om haar tegenstander na afloop van de partij nog wat kneepjes bij te brengen. Komende vrijdag staat de laatste ronde van de interne competitie op de rol en kan de eindstand van het schaakseizoen 2021-2022 worden opgemaakt. Daarna volgen nog het uitgestelde kampioenschap snelschaken (27 mei) en de traditionele seizoenafsluiting met een simultaansessie (3 juni). (Foto: Pixabay)