12.800 Castricummers ontvangen brief voor invullen Donorregister

Meerderheid heeft keuze al gemaakt

Castricum – Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Castricum die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 30 september een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 12.800 Castricummers. Voor vragen over de nieuwe donorwet en hulp bij het invullen van de keuze in het Donorregister, kan men terecht bij de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard.

Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar die in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, komt in het Donorregister. Vanwege het coronavirus krijgen zij extra tijd om hun keuze in te vullen. Inwoners van de gemeente Castricum die nog geen keuze hebben ingevuld op donorregister.nl, ontvangen de eerste brief rond 30 september. Bij de brieven zit het formulier waarop zij hun keuze kunnen invullen.

Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Volgt daarop nog geen actie, dan komt diegene met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Hier ontvangt men een bevestigingsbrief van. ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat organen en weefsels na het overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie. Wie zijn keuze over orgaandonatie heeft gemaakt, kan deze direct invullen op donorregister.nl. Wachten op de brief is niet nodig.

Voorlichting in de bibliotheken

In de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard liggen folders over het donorregister. Die zijn er ook in het Engels, Turks, Arabisch en Frans. Mensen die ondanks de beschikbare informatie niet precies weten wat ze doen moeten, kunnen voor vragen ook in de bibliotheek terecht.

Ingevulde keuze Castricummers

Tot 28 juni 2020 vulde 56,6% van de Castricummers vanaf 18 jaar hun keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes van Castricummers gaat het bij 62,3% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 25,2% wil geen orgaandonor worden en 12,5% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Verhalen van keuzemakers

Welke keuze je maakt over het doneren van organen en weefsels, bepaal je zelf. Ook kun je de keuze in het Donorregister later altijd veranderen. Voor mensen die het lastig vinden om een keuze te maken, staan er verhalen van mensen die al een keuze maakten te lezen. Ga naar www.donorregister.nl voor meer informatie. Op www.hoewerktorgaandonatie.nl staat stap voor stap uitgelegd over hoe orgaandonatie werkt. (Foto: Pixabay)