Joke Limmen presenteert kinderboek over donorschap

Uitgeest – Joke Limmen, zelf hartgetransplanteerd, heeft zich de afgelopen anderhalf jaar bezig gehouden met ‘t schrijven van het kinderboek ‘Een sterretje voor Luna’ waarin op speelse manier kennisgemaakt wordt met het donorschap. Door middel van onder andere gastlessen, lezingen en het staan op beurzen wil Joke bijdragen tot bewustwording van het donorschap Zo kwam zij in gesprek met een leerkracht met een jongetje in de klas dat wachtte op een hart/longtransplantatie. De juf wilde de klas voorbereiden maar had hier geen materiaal over. Dit liet Joke niet meer los en zij besloot hier iets aan te doen.

Joke: “Omdat ik zelf van jongs af aan ziek ben geweest en onze dochter dezelfde ziekte heeft , was het niet zo moeilijk mij in te leven. Zo kon ik haar en mijn leven tot een geheel smeden.” Binnen een week stond het verhaal in grote lijnen op papier maar daarmee begon het proces pas. Er moest steeds iets bijgeschaafd worden, dit met behulp van een aantal mensen die redactionele ervaring hadden maar ook leerkrachten op school werden geraadpleegd door Joke. Het boekje moest geïllustreerd worden en in Hetty Spaanderman, schilderes van de grote wandschildering in De Zwaan, vond zij een illustrator. Joke: “Hetty was direct enthousiast, er was een klik en er volgde een goede samenwerking. Wij hebben veel aan tafel gezeten om het geheel te bekijken en opnieuw aan te passen. Op de Molenhoek las ik het verhaal voor waar ik leuke reacties kreeg. Zo sprak ik een moeder die zei dat haar zoon thuiskwam met de vraag: “Mam…weet jij wat een donor is?” Dit was hun eerste kennismaking met het begrip donorschap en ik vind het mooi dat kinderen weten dat dit bestaat. Ik zag eerder tijdens gastlessen dat kinderen meer kunnen hebben dan je denkt. Het trok hen aan, ze ervoeren het als bijzonder iemand te zien met een hart van een ander en ze vonden het een raar idee dat ik er anders niet meer zou zijn. Dit sprak tot de verbeelding. Maar ik ben er niet om hen over te halen, ik wil het bespreekbaar maken en onbegrip bij onzichtbare ziektes wegnemen. Dit komt duidelijk aan bod in het boekje en ik hoop dat ik het hiermee bespreekbaar maak. Ik zeg altijd: “Praat er thuis over met je ouders, vraag hoe zij er over denken en denk er zelf over na. ‘Nee’ is overigens ook een keuze. Jullie zijn nog zo jong, je hoeft niet te kiezen maar weet dat het bestaat en dat er altijd hoop is. Transplantatie bij kinderen komt steeds vaker voor en redt vele levens.”

Tekst en tekeningen werden bij VHP drukkers in Heemskerk gebracht en Joke en Hetty waren nauw betrokken bij het proces.  We kregen een goede uitleg over hoe het allemaal in zijn werk gaat. Het was heel bijzonder om je eigen boekje uit de pers te zien rollen. Er worden 8500 boekjes gedrukt waarvan er een groot aantal op scholen en in ziekenhuizen terecht zullen komen, gedeeltelijk gesponsord door de Nederlandse Transplantatie Stichting en de patiënten vereniging Harten Twee. Het rijk geïllustreerde boekje ziet er aantrekkelijk uit en nodigt uit om samen met kinderen te bekijken en te bespreken.

Vooruitlopend op een mooie kerstgedachte zal Joke een boekpresentatie geven op zaterdag 10 december van 15.00 tot 16.00 bij boekhandel Schuyt aan de Middelweg in Uitgeest waarbij illustrator Hetty Spaanderman ook aanwezig zal zijn. Het boekje is vanaf dan te koop bij Schuyt en te bestellen voor 10 euro (exclusief verzendkosten). Zie facebookpagina ‘Een sterretje voor Luna’ of via e-mailadres: eensterretjevoorluna@gmail.com. (Monique Teeling)